United Cup deschide sezonul 2023 din circuitele ATP si WTA. De ce lipseste Djokovic

Sezonul 2023 din circuitele de tenis ATP si WTA va debuta, joi, cu turneul mixt „United Cup”, care se afla la prima editie, competitia urmand a se desfasura pe terenuri cu suprafata dura, in aer liber.

Turneul se va desfasura in perioada 29 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 in trei locatii din orasele australiene Brisbane, Perth si Sydney.

Competitia este formata din 18 echipe nationale, impartite in sase grupe, fiecare grupa avand trei reprezentative. Faza grupelor se desfasoara intr-un format round-robin, in prima saptamana a turneului.

Fiecare meci interstatal include doua probe de simplu masculin, doua de simplu feminin si o finala de dublu mixt. In fiecare sesiune va avea loc un meci de simplu masculin si un meci de simplu feminin. Meciul de dublu mixt va avea loc intotdeauna in sesiunea de seara.

O echipa condusa de un capitan poate fi formata din pana la patru barbati si patru femei, carora li se atribuie puncte in clasamentele ATP si WTA conform categoriilor ATP 500 si WTA 500. Toti acestia au fost invitati incepand cu luna octombrie, pe baza locului ocupat in clasament.

Castigatorii grupelor vor juca pentru unul dintre cele trei locuri in semifinale, iar urmatoarea echipa cu cea mai buna performanta din faza grupelor devine a patra semifinalista. Inainte ca semifinalele (6-7 ianuarie) si finalele (8 ianuarie) sa aiba loc, la Sydney, va exista o zi libera.

Favoritele competitiei sunt Grecia, cotata la Superbet cu 1.70 sa sa castige grupa din care face parte, la fel si Polonia, in vreme ce SUA beneficiaza de cota 1.16, Spania, cota 1.55, si Italia, cota 1.35, noteaza site-ul oficial WTA.

In echipa Spaniei vor juca Rafael Nadal si Paula Badosa, in timp ce Grecia va propune o replica serioasa in competitie, prin Stefanos Tsitsipas si Maria Sakkari.

Cele 18 nationale sunt: Grecia, Polonia, SUA, Spania, Italia, Franta, Australia, Croatia, Elvetia, Germania, Brazilia, Belgia, Cehia, Anglia, Argentina, Norvegia, Bulgaria si Kazahstan.

Cum arata grupele la United Cup 2023

Grupa A – Grecia, Belgia, Bulgaria
Grupa B – Polonia, Elvetia, Kazahstan
Grupa C – SUA, Germania, Cehia
Grupa D – Spania, Australia, Anglia
Grupa E – Italia, Brazilia, Norvegia
Grupa F – Franta, Croatia, Argentina

Novak Djokovic nu va evolua la United Cup 2023

Motivul pentru care fostul lider mondial, atualmente locul 5 ATP, nu va juca la primul turneu al sezonului este birocratia australiana. Cand au inceput inscrierile pentru United Cup, la inceputul lunii octombrie, Djokovic inca nu avea aprobarea guvernului australian pentru a se intoarce in Australia, ulterior a primit-o, inaintea semifinalelor de la Turneul Campionilor. In aceste conditii, oficialii turneului nu i-au putut oferi lui Djokovic si, prin extensie, tarii sale, Serbia, invitatia de participare.

Pentru ca nu exista nicio garantie ca lui Djokovic ii va fi permis macar sa se intoarca in tara ca simplu cetatean, sarbul nu putea fi sigur de un loc in competie, motiv pentru care a decis sa debuteze in noul sezon la Adelaide, inainte de a merge la Melbourne pentru Australian Open.

Djokovic este favorit principal la Australian Open si poate castiga cel de-al 10-lea trofeu de Grand Slam, iar asta l-ar aduce la egalitate cu Rafa Nadal, care a castigat 22 de titluri de Grand Slam in cariera.

Web design © 2024 Știrea ta