Turul Italiei 2023: Santiago Buitrago a câștigat etapa regină

Santiago Buitrago (Bahrain) a câștigat etapa a 19-a din Turul Italiei, „etapa regină” a acestei ediții, desfășurată pe o distanță de 183 km, între Longarone și Tre Cime di Lavaredo.

Ultima etapă montană a cuprins 5 cățărări succesive: Passo Campolongo (categoria a II-a), Passo Valparola (categoria I), Passo Giau (categoria I), Passo Tre Croci (categoria a II-a) și Tre Cime di Lavaredo (categoria I), cu un finish la 2304 m altitudine.

După mai bine de o oră de la începutul etapei s-a format o evadare din 12 rutieri. Ulterior, s-au mai integrat alți 4 rutieri, printre care și Santiago Buitrago.

Pe finalul etapei, rutierii au fost întâmpinați de ploaie, iar în frunte au rămas numai Derek Gee, Michael Hepburn, Santiago Buitrago și Magnus Cort, la mai bine de 3 minute față de pluton.

Cu 6 km înainte de finish, Gee a atacat, fiind urmărit de Buitrago, care a reușit să obținâ victoria în etapa „regină”. Columbianul a obținut, astfel, a doua sa victorie a carierei în Turul Italiei, după ce câștigase o etapă și anul trecut. Derek Gee a terminat pentru a 4-a oară pe locul secund, în timp ce podiumul etapei a fost completat de Magnus Cort.

Din grupul favoriților, Primož Roglic a atacat pe final, însă Geraint Thomas a răspuns atacului, trecând linia de finish în spatele slovenului, la o distanță de 3 secunde.

În clasamentul general, Thomas rămâne pe primul loc, fiind urmat de Roglic la 26 de secunde.

Tricoul roz se va decide la contratimp

Sâmbătă va avea loc cel de-al 3-lea contratimp din această ediție, unul care va fi definitoriu pentru clasamentul general. Traseul dintre Tarvisio și Monte Lussari măsoară 18.6 kilometri. Primi 10,5 sunt pe un fals plat, iar ultima parte este o cățărare de aproximativ 8 kilometri, cu o pantă medie de 11,2%.

Așadar, cățărătorii sunt așteptați să lupte pentru victorie, dar toată atenția va fi pe duelul dintre Geraint Thomas și Primoz Roglic. Thomas este cotat cu 1.40 să câștige faimosul trofeu, la Betano, în vreme ce Roglic beneficiază de cota 2.75 să câștige ultima etapă.

Web design © 2024 Știrea ta