Vlad Dascălu n-a scăpat și a fost suspendat de UCI 17 luni

Vlad Dascălu n-a scăpat! Ciclistul român calificat la JO de la Paris, suspendat pentru 17 luni

Vlad Dascălu, 26 de ani, ciclistul care ar fi trebuit să reprezinte România la JO de la Paris, a fost suspendat 17 luni de Tribunalul Anti-Doping din cadrul Uniunii Cicliste Internaționale (UCI).

Decizia venită marți, 21 mai, e o consecință a faptului că Vlad Dascălu nu a răspuns la trei controale doping la care trebuia să fie supus. Românul nu a fost găsit la locația pe care a furnizat-o în niciuna dintre cele trei ocazii, aspect care a creat suspiciuni și a născut declanșarea unei anchete, așa cum prevăd procedurile în vigoare.

Vlad Dascălu n-a scăpat și a fost suspendat de UCI 17 luni

Conform regulamentelor WADA (Agenția Mondială Antidoping), sportivii sunt obligați să se facă disponibili pentru controalele doping la locațiile furnizate În caz contrar, riscă suspendarea, un scenariu sumbru devenit realitate pentru Vlad Dascălu, cel mai titrat ciclist român al momentului.

Vlad Dascălu n-a scăpat și a fost suspendat de UCI 17 luni
Vlad Dascălu

Comunicarea oficială din partea UCI a sosit marți după-amiaza și nu lasă loc de multe interpretări:

„Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) informează că Tribunalul Anti-Doping al UCI a luat o decizie împotriva ciclistului român Vlad Dascălu.

Tribunalul l-a găsit vinovat pe Vlad Dascălu de încălcarea regulilor anti-doping (încălcări ale localizării sportivului) din cauza comiterii a trei încălcări ale localizării într-o perioadă de 12 luni. Tribunalul a impus o perioadă de suspendare de 17 luni pentru sportiv.

În conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping și Regulile Anti-Doping ale UCI, perioada de suspendare începe în ziua notificării deciziei, în acest caz 21 mai 2024, și va rămâne în vigoare până pe 20 octombrie 2025.

Mai mult, în conformitate cu Regulile Procedurale ale Tribunalului, decizia va fi publicată pe site-ul UCI. Decizia poate fi contestată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (CAS) în termen de o lună. UCI nu va comenta în continuare asupra acestui subiect” – Comunicat Uniunea Ciclistă Internațională.

Vlad Dascălu

Vlad Dascălu, șanse mari la o medalie la JO 2024

Vlad Dascălu a fost unul dintre sportivii susținuți de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, iar pe umerii săi erau construite speranțe pentru cucerirea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris. De altfel, Dascălu a beneficiat de o bursă specială de 5.000 de euro pe lună, informează sursele GSP.ro.

La Campionatul European desfășurat la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12 mai, Vlad Dascălu ocupase locul al 14-lea. Românul era campionul european en titre.

Vlad Dascălu, campion european anul trecut la mountain bike în proba de cross-country olimpic, spera să poată participa la a doua ediție de Jocurile Olimpice în 2024, după ce s-a clasat pe poziția a șaptea la Tokyo.

În februarie, când primele zvonuri despre situația lui Vlad Dascălu începuseră să apară în presă, Cătălin Sprinceană, președintele Federației Române de Ciclism, îi luase apărarea mountain biker-ului:

„Sincer, nu cred că sunt motive de îngrijorare. Vlad a făcut zeci de teste doping anul trecut, la Cupa Mondială, peste tot. Nici nu pot să concep asemenea scenarii”, spunea oficialul, pentru Agerpres.

Palmaresul lui Vlad Dascălu

Participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021, Japonia)

Campion Mondial MTB XCO U23 (2019, Mont Sainte Anne, Canada)

Campion European MTB XCO U23 (2019, Brno, Cehia)
Câștigător la general al Cupei Mondiale MTB XCO U23 (2019)
  • – Locul 2 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Lenzerheide, Elveția)
  • – Locul 1 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Val di Sole, Italia)
  • – Locul 1 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Les Gents, Franța)
  • – Locul 1 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Vallnord, Andorra)
  • – Locul 1 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Nove Mesto, Cehia)
  • – Locul 2 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2019 (Albstadt, Germania)
Campion Național (2016 – U23, 2017 – U23, 2018 – U23, 2019 – U23, 2020 – Elite)
Locul 1 în Etapa de Cupă Mondială XCO U23 – Anul 2018 (Nove Mesto, Cehia)

CITEȘTE ȘI SIMONA HALEP CERE DAUNE DE 10 MILIOANE DE EURO. REACȚIA COMPANIEI QUANTUM NUTRITION

Web design © 2024 Știrea ta