Cine este Mos Craciun? Istoria celui mai iubit Moș de pe planetă

Cine este Moș Crăciun? Istoria celui mai iubit Moș de pe planetă

Moș Crăciun a devenit una dintre cele mai recunoscute figuri de folclor la nivel mondial și este unul dintre cele mai emblematice elemente ale acestui sezon de sărbători. Ținuta lui roșie, cu barba mare și stufoasă sunt iconice, însă Moș Crăciun nu arătat întotdeauna așa.

Moș Crăciun este personajul care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (24 spre 25 decembrie). Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcție de clima din perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada).

CITEȘTE ȘI MOȘ NICOLAE ÎNTRE MIT, LEGENDĂ ȘI ADEVĂR. TRADIȚII ȘI OBICEIURI

Spiridușii îl ajută la pregătirea cadourilor în atelierul Moșului. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni (sau pe o planșă de surf în Australia).

Sfântul Nicolae din Myra (Demre) – sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun

Sfântul Nicolae din Myra (actuala Turcia) a trăit în secolul al IV-lea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci. Odată, el a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace, înainte de a se mărita, pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze.

De-a lungul timpului, legenda sa s-a răspândit în zone din ce în ce mai largi, parțial datorită popularității sale în rândul marinarilor. Pe atunci, cerințele pentru cine a devenit sfânt nu erau la fel de clare ca astăzi. Multe personalități religioase ale căror povești și reputații au durat de-a lungul timpului au fost canonizate pe măsură ce tot mai mulți oameni au început să le venereze, așa că Nicolae a devenit sfânt.

În secolul XIII, Moș Crăciun este prezentat zburând pe un cal cu opt picioare

Moș Crăciun a fost asemănat cu Odin, un zeu important la popoarele germanice. În două cărți scrise în secolul XIII, în Islanda, „Poetic Edda” și „Prose Edda”, acesta este prezentat zburând pe un cal cu opt picioare numit Sleipnir ce putea călători pe distanțe lungi, astfel fiind comparat cu renii lui Moș Crăciun. Sărbătoarea închinată lui, Yule, avea loc anual pe 21 decembrie. În ajunul acestei zile, copiii își umpleau încălțămintea cu legume, iar zeul le oferea dulciuri în locul acestora.

Conform legendei, această practică ar fi fost adusă în Statele Unite de către coloniștii olandezi ce s-au stabilit în New Amsterdam în secolul XVII. Această idee este însă greșită, imigranții olandezi fiind protestanți detestau cultul sfinților, împreună cu cel al Sfântului Nicolae, considerându-l obicei papistaș. Santa Claus a fost introdus într-o satiră din 1809 a lui Washington Irving, numită Knickerbocker History, el inventând legenda conform căreia Santa Claus a fost împrumutat de la imigranții olandezi.

CITEȘTE ȘI SANIA LUI MOȘ CRĂCIUN, MAI UȘOARĂ ÎN 2023

Sinterklaas (versiunea olandeză a Sfântului Nicolae) era îmbrăcat cu haine bisericești și se urca pe acoperișurile caselor, trimițându-le acestora cadouri prin horn. În Marea Britanie, „Father Christmas” este datat din secolul XVII, personajul fiind un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și guler de blană. Imaginea lui se regăsește în „fantoma Crăciunului prezent” din cartea „A Christmas Carol” scrisă de Charles Dickens. Christkindlein a devenit popular în Europa în secolul XIX. El aducea cadouri în secret copiilor, având ca ajutor un pitic numit Pelznickel (sau Belsnickle).

„Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic”

În „Dicționar onomastic românesc”, „Crăciun” este un substantiv, personificat în folclor ca Moș Crăciun. Romulus Vulcănescu prezintă legenda personajului: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa, în studiul lui Pericle Papahagi) o primește într-ascuns și moșește pe Isus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipește la loc.

Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism (religie care nu apăruse încă). De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui și joacă hora cu toate slugile sale. După joc împarte Fecioarei Maria daruri păstorești (lapte, caș, urdă, smântână) pentru ea și fiul ei”.

Cine este Moș Craciun? Istoria celui mai iubit Moș de pe planetă

Etnologul afirmă că Moș Crăciun reprezintă o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nașterea sa și că este simbolul tipului creator. Sintagma „moș” din numele său înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”.

Semnificația sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor

În aceeași zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea și renașterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, și, după trei secole de la apariția creștinismului, a început să se serbeze nașterea lui Isus. Determinantul „Moș (Crăciun)” semnifică vârsta înaintată a zeului care trebuia să moară și să se nască de Anul Nou. Existența lui dura 365 sau 366 de zile, îmbătrânea, deceda și învia la începutul anului următor.

În tradițiile populare, Crăciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obișnuit (un bătrân, pastor cu barba de omăt, vecin cu Moș Ajun, etc). Vestimentația lui era alcătuită din costum popular, anotimpul sugerat fiind primăvara. Vechimea numelui e dovedită de existența cuvântului, în variante, în aromână și megleno-română.

Sursa: Wikipedia

Web design © 2024 Știrea ta