CM de Snooker 2024: O'Sullivan și Trump, eliminați

CM de Snooker 2024: O’Sullivan și Trump, eliminați

CM de Snooker 2024 a ajuns în faza semifinalelor, în care va evolua doar un deținător al titlului, venit din calificări, un fost finalist și alți doi jucători veniți din calificări.

Astfel, este pentru prima dată în istoria modernă a turneului când trei jucători vor evolua în penultimul act, după ce au fost nevoiți să dispute calificări pentru tabloul principal.

CM de Snooker 2024: O’Sullivan și Trump, eliminați

Mai mult, primul și al doilea favorit, Ronnie O’Sullivan, respectiv Judd Trump, au fost eliminați încă din faza optimilor de finală.

Jak Jones l-a eliminat pe Judd Trump, cu 13-9, în vreme ce Stuart Bingham, deținătorul titlului din 2015, l-a eliminat pe Ronnie O’Sullivan, cu 13-10.

Jones, 30 de ani, joacă doar pentru a doua oară în carieră pe tabloul principal de la Crucible și rămâne în cursa de a deveni doar al treilea jucător din istorie care ar câștiga Campionatul Mondial venind din calificări, după Terry Griffiths în 1979 și Shaun Murphy în 2005.

CM de Snooker 2024: O'Sullivan și Trump, eliminați
Jak Jones

După titlul din urmă cu 9 ani, Stuart Bingham, 47 de ani, a mai disputat doar o semifinală, în 2021, iar acum are șansa unei a doua finale, dacă va trece de surprinzătorul Jones.

De partea cealaltă, David Gilbert și-a egalat performanța din 2019, când de asemenea a jucat în semifinale. Aflat pe locul 31 în ierarhia mondială, Gilbert l-a învins, în sferturi, cu 13-8, pe Stephen Maguire (28 mondial).

În fine, Kyren Wilson este singurul cap de serie care va evolua în semifinale. Englezul l-a eliminat pe scoțianul John Higgins, cu 13-8. O singură dată în istoria turneului final, în 1947, la prima ediție organizată de Teatrul Cricible, la fel ca și acum, trei jucători care veneau din calificări ajungeau în faza semifinalelor: John Pulman, Dennis Taylor și Cliff Thorburn.

Singurul cap de serie rămas atunci pe tablou reușea să și câștige trofeul după o finală cu Cliff Thorburn. John Spencer cucerea al treilea titlu de campion mondial, iar dacă istoria se repetă, atunci ar trebui să îl vedem pe Kyren Wilson campion la această ediție.

CM de Snooker 2024: O'Sullivan și Trump, eliminați
Kyren Wilson

Mark Allen este, în premieră, noul lider mondial

Mark Allen devine oficial numărul 1 mondial pentru sezonul viitor pentru prima dată în carieră, chiar dacă acesta nu a reușit să treacă de faza optimilor la această ediție a Campionatului Mondial.

Cum a fost posibil? Ronnie O’Sullivan și Judd Trump aveau de apărat puncte pentru a rămâne în frunte. Ambii erau obligați să câștige competiția, însă cum au fost eliminați în sferturi, acest lucru nu va mai fi posibil. Trebuie menționat faptul că în snooker, ierarhia mondială este calculată în funcție de rezultatele din ultimele două sezoane.

CM de Snooker 2024: O'Sullivan și Trump, eliminați
Mark Allen

Cum se joacă la Campionatul Mondial 2024

Disputele din turul întâi s-au jucat după sistemul „cel mai bun din 19 frame-uri”. În turul doi, regula a fost de „cel mai bun din 25 de frame-uri”, la fel ca și în sferturi.

În semifinale, învingătorul va fi stabilit după sistemul „cel mai bun din 33 de frame-uri”. În fine, în marea finală câștigătorul va fi stabilit după „cel mai bun din 35 de frame-uri”.

Cum se va juca în finală

Prima sesiune a finalei va avea 8 frame-uri. A doua sesiune va fi compusă din 9 frame-uri, a treia din 8 frame-uri. În fine, sesiunea finală va avea cel mult 10 frame-uri (se pot juca sau nu toate, în funcție de scorul de pe tabelă).

  • Premii totale: £2,395,000
  • Marele învingător: £500,000

CITEȘTE ȘI

LIANG WENBO ȘI LI HANG, EXCLUȘI PE VIAȚĂ DIN SNOOKER

LUCA BRECEL, NOUL CAMPION MONDIAL LA SNOOKER

Web design © 2024 Știrea ta