Romance Fraud, noul tip de înșelăciune online. Comunicat Poliția Română

Romance Fraud este noul tip de fraudă, atrage atenția Poliţia Română, care devine tot mai răspândit. Aceasta este o tactică manipulatoare, în care autorii, care pretind că sunt medici în zone de război, câştigă încrederea victimelor prin intermediul relaţiilor romantice online, pentru a obţine beneficii financiare sau informaţii confidenţiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare).

Potrivit Poliţiei Române, Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta.

”În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război. Aceştia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relaţii cu aceştia, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare”, arată sursa citată.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informaţii confidenţiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru ”situaţii de urgenţă” sau ajutor pentru organizaţii umanitare inexistente.

Romance Fraud, noul tip de înșelăciune online

Romance Fraud – recomandarile Poliției Române

Poliţiştii afirmă că, atât la nivel european, cât şi în România au fost înregistrate fapte cu acest mod de operare, astfel că recomandă mai multe măsuri, precum:

  •  Verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la aceştia ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare).
  • Păstrarea datelor personale în siguranţă – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesară protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă.
  •  Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.
  •  Raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă.
  •  Utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating. Se recomandă ca toţi cetăţenii să fie precauţi în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating şi să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.
  • Se recomandă informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârşirea infracţiunilor în mediul online, precum şi implementarea de măsuri de prevenţie şi contracarare. Cetăţenii trebuie să cunoască cum să identifice potenţialele înşelăciuni din mediul online şi să reacţioneze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.

CITEȘTE ȘI SANIA LUI MOȘ CRĂCIUN, MAI UȘOARĂ ÎN 2023

Web design © 2024 Știrea ta