SONDAJ-MANIFEST pentru mamele din România

SONDAJ-MANIFEST: “Ce Rost are Mama în România?”

SONDAJ-MANIFEST pentru mamele din România: 20 % dintre femei nu au nicio oră liberă, pentru ele, în timpul săptămânii! Peste 1500 de femei au răspuns studiului despre starea de sănătate mentală, fizică și emoțională a mamelor din România, un subiect încă tabu în România lui 2024.

Datele studiului (n.r. – detaliile complete ale sondajului pot fi citite AICI) trag un semnal de alarmă cu privire la situația femeii, în condițiile în care aproape 20 % din respondente declară că nu au nicio oră liberă pentru ele în timpul săptămânii.

SONDAJ-MANIFEST pentru mamele din România

Andra Pintican, fondator campanie “Ce Rost are”, mărturisește că își dorește ca acest studiu sa nu fie doar un semnal de alarmă, ci și un imbold spre noi alegeri, pentru cât mai multe mame din România.

  • Totodată, 60 % dintre femeile intervievate recunosc că nu reușesc să își rezerve între 0-3 ore săptămânal, în condițiile în care pe lângă jobul de zi cu zi au declarat că fac încă 30 de ore de muncă săptămânal în casă.
  • În plus, 48.46% din mame mărturisesc că, în cea mai mare parte a timpului, se simt obosite și copleșite, dedicând peste 30 de ore lunar îngrijirii familiei.
  • O altă problemă pe care au detaliat-o respondentele a fost aceea că întoarcerea la job, după concediul de maternitate, reprezintă de cele mai multe ori un coșmar, mărturisind că nu au avut sprijinul managerului sau al echipei.

Raportul prezentat cuprinde declarații importante pe subiect de la psihologi clinicieni, profesori universitari, experți. Doctorul Cezar dezvoltă și el repercusiunile grave asupra sănătății femeilor, în situația în care nu încep să se prioritizeze și să-și acorde timpul lor.

SONDAJ-MANIFEST pentru mamele din România

De ce nu mai apucă mamele din România să își exercite în viață și rolul de Femeie?

O întrebare de un milion de puncte care cuprinde în ea toate valențele acestei lumi, aflate într-o continuă schimbare. Discuția de astăzi este despre toate mamele din România, cele care și-au făcut auzită vocea, dar și cele care suferă în tăcere.

Acele femei care au devenit soții și apoi mame, uitând de propriile lor nevoi. Femei care își dedică viața familiei, fără să se întrebe ce fac și pentru viața lor, pentru liniștea lor, dar și pentru dezvoltarea lor profesională.

Empatice, calde, mămoase, îngrijorate, resemnate, tăcute, gânditoare, obosite, copleșite, mulțumite, puternice. Sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu cel mai bine și mai puternic starea unei mame, mereu alta în fiecare zi, în fiecare ceas.

Pe ele, însă, cine le înțelege? Cine le spune o vorbă bună? Cine le încurajează? Cine le dă puterea să meargă mai departe? Cine le ajută să-și găsească ROSTUL?

Sunt doar câteva întrebări care care baleiază în jurul condiției de mamă și de femeie în România de astăzi.

“Introducem în studiu și o serie de resurse: programe gratuite, acțiuni ale ONG-urilor sau statului, comunități digitale sau on site din societatea civilă ce oferă sprijin mamelor în diferite provocări ale vieții”, a precizat Andra Pintican, povestitor de ROST.

SONDAJ-MANIFEST pentru mamele din România

“Ce Rost are Mama în România?” – aduce în atenția societății civile realitățile și provocările complexe ale mamelor 

Extrase din feedback-ul a peste 1500 de mame, răspunsurile sondajului cantitativ îmbogățesc acest raport cu o analiză profundă a experiențelor lor, evidențiind dificultățile, precum și starea lor emoțională și mentală.

Prin prisma responsabilității lor cruciale – formarea noilor generații de cetățeni capabili și adaptabili – acest document urmărește să ofere o înțelegere autentică, dar și să inspire acțiuni concrete pentru susținerea femeilor din România, în acest rol esențial societății noastre.

Întrebarea de la care ar trebui să plecăm este una simplă: este corect să încărcăm mamele din România cu responsabilitatea de a modela viitoarele generații, când structurile noastre sociale par să le submineze eforturile și să le ingnore nevoile?

“Acest raport ar putea fi punctul de plecare pentru a reevalua modul în care susținem și valorizăm maternitatea, într-o societate care necesită schimbări fundamentale pentru a îmbrățișa cu adevărat rolul vital al mamelor”, a mărturisit Andra Pintican, fondator campanie “Ce Rost are”, curator și editor raport.

Ce ROST ARE mama în România?

Sănătatea mentală a mamei, sănătatea fizică a mamei, sănătatea emoțională a mamei, sănătatea profesională a mamei, fricile și oportunitățile mamelor din România, consilierea lor psihologică în cazul în care au nevoie, reprimirea și reintegrarea lor în câmpul muncii – sunt câteva dintre temele acestui sondaj-manifest.

“Acest raport își propune să deschidă calea către dialog și reflecție”

Suntem conștienți că nu putem cuprinde pe deplin complexitatea situațiilor cu care se confruntă mamele din comunități dezavantajate sau mamele copiilor cu nevoi speciale. Prin urmare, acest raport nu pretinde că deține o viziune exhaustivă asupra subiectului, ci mai degrabă își propune să deschidă calea către dialog și reflecție.

Încurajăm membrii comunităților profesionale și sociale să se alăture conversației, cu scopul de a re-evalua împreună valorile și principiile care influențează modul în care sprijinim și privim rolul mamei în societatea românească”, a conchis Andra Pintican.

SONDAJUL-MANIFEST INTEGRAL poate fi citit AICI!

CITEȘTE ȘI

ȚARA ÎN CARE FEMEILE PRIMESC 70.000 DE EURO PENTRU A NAȘTE

Web design © 2024 Știrea ta