Ayrton Senna - 30 de ani de la dispariția lui

Ayrton Senna. Credit: Pascal Rondeau/Allsport

Ayrton Senna – 30 de ani de la dispariția lui

În urmă cu 30 de ani, pe 1 mai 1994, Ayrton Senna suferea un teribil accident, pe circuitul de la Imola, în Marele Premiu al statului San Marino, după ce s-a izbit de un parapet la peste 200 de km pe oră.

Ayrton Senna – 30 de ani de la dispariția lui

Senna a ajuns în comă la spital cu multiple leziuni şi lovituri la cap. A intrat în operaţie, însă, în cele din urmă, a fost declarat decesul. Lăsând în stare de șoc pe toată lumea.

Funeraliile au avut loc pe 5 mai, iar toată Brazilia a fost în doliu. Potrivit estimărilor, 3 milioane de oameni au ieșit în stradă în Sao Paulo pentru a-l conduce pe ultimul drum pe legendarul pilot.

La acel moment, brazilianul era pilot al celor de la Williams si avea 34 de ani.

Toată viața (și cariera) și-a trăit-o intens, parcă după unul dintre celebrele sale citate: „Să fii al doilea înseamnă să fii primul care pierde.”

Accidentul în urma căruia Ayrton Senna și-a pierdut viața

Cine a fost Ayrton Senna

  • A concurat în 162 de Grand Prix-uri, dar a dus la bun sfârșit doar 161. Pe 1 mai 1994, Senna își pierdea viața în timpul MP al San Marino, de la Imola.
  • Brazilianul a bifat 41 de victorii în Grand Prix-uri, 65 de pole-position și peste 600 de puncte în întreagă carieră.
  • Prima cursa în Formulă 1 a fost MP al Braziliei din anul 1984, a câștigat primul Grand Prix în 1985 (MP al Portugaliei), iar ultima cursa la care a luat parte a fost MP al San Marino (1 mai 1994).
  • A activat în Marele Circ între anii 1984 și 1994, trecând, pe rând, pe la echipele Toleman, Lotus, McLaren și Williams.
  • Ayrton Senna a câștigat de trei ori titlul mondial (1988, 1990 și 1991), fiind unul dintre cei mai apreciați piloți din istoria F1.
  • Brazilianul s-a născut pe 21 martie 1960 la Sao Paulo. A lăsat în urmă sa curse memorabile și multe lacrimi după accidentul care i-a pus capăt vieții (pe 1 mai 1994, la Imola).
Ayrton Senna - 30 de ani de la dispariția lui
Ayrton Senna. Credit: Pascal Rondeau/Allsport

Cu patru luni înainte de tragicul accident, brazilianul declara că dacă va suferi un accident care i-ar putea fi fatal, îşi doreşte să se întâmple foarte rapid.

„Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viaţa, sper să se întâmple foarte rapid. Nu mi-ar plăcea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. N-aş vrea să rămân într-un spital în urma rănilor.

Dacă e să trăiesc, vreau să trăiesc din plin. Foarte intens, pentru că sunt o persoană intensă. Viaţa mea ar fi ruinată dacă n-aş mai putea trăi din plin” – Ayrton Senna, ianuarie 1994.

Decesul petrecut cu o zi înainte

Pe 30 aprilie, tot pe circuitul de la Imola, s-a mai produs un deces. Al pilotului austriac Roland Ratzenberger (33 de ani). Acesta a pierdut controlul mașinii și l-a lovit violent de parapet. A fost dus de urgență la spital, unde a fost declarat mort, cauza decesului fiind o fractură de craniu.

Iar pe 29 aprilie, Rubens Barichello a fost protagonistul unui accident teribil. A ieșit în decor și a lovit parapetul de pe marginea pistei, la 225 km/h pe oră. Acesta a avut însă noroc. A ieșit cu bine din mașină, având doar răni la nas și mână.

CITEȘTE ȘI

Secretul din spatele ascensiunii lui Grigor Dimitrov. VIDEO

Web design © 2024 Știrea ta