Cherecheș neagă că s-a opus arestării. Avocat: Intervenția polițiștilor a fost exigentă

Cătălin Cherecheş, prins în Germania după ce a fugit din țară înaintea condamnării la închisoare, nu s-ar fi opus reținerii sale, în momentul în care a fost capturat, iar intervenția autorităților germane a fost „exigentă”, susține avocatul acestuia, Răzvan Doseanu.

Avocatul lui Cherecheș susține că intervenția polițiștilor a fost brutală și astfel ar fi fost rănit fostul primar, care între timp și-a angajat avocat și în Germania.

„Am înțeles că este confirmat inclusiv de altă persoană, care am înțeles că a fost prezentă la momentul respectiv, este exclusă o opoziție, o sustragere de la încătușare a domnului Cherecheș.

Se pare că a fost o intervenție directă a autorităților germane oarecum mai exigentă, date fiind informațiile că domnul Cherecheș ar fi o persoană care a părăsit în anumite condiții teritoriul României și probabil dumnealor nu au vrut să riște”, a declarat pentru Digi 24 avocatul Răzvan Doseanu.

În încercarea sa de a scăpa de închisoare în România, strategia lui Cherecheș ar urma să fie că i-ar fi fost încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-a aflat unul dintre membrii completului de judecată care a dat sentința în apel.

„În esență este vorba despre aprecierea ca fiind încălcat dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil al domnului Cătălin Cherecheș, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-a aflat unul dintre membrii completului de judecată care a dat sentința în apel”, a mai spus avocatul, conform Digi 24.

Acesta mai susține că Cherecheș ar fi fost sfătuit greșit să fugă din România: „Tare mă tem că cineva l-a păcălit pe domnul Cherecheș să plece din țară”.

Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată

Fostul primar al municipiului Baia Mare a refuzat să îşi dea acordul pentru extrădare simplificată, a mai declarat, duminică, avocatul acestuia, Răzvan Doseanu.

„Cătălin Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată. Am discutat cu avocatul său din Germania şi acesta spune că, în situaţia unei extrădări fără o procedură simplificată, aceasta poate dura între 3 şi 6 luni de zile. În aproximativ 5 zile, Cătălin Cherecheş urmează să fie transferat la un loc de detenţie din Munchen”, a spus Răzvan Doseanu, potrivit Agerpres.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Instanța a dispus, de asemenea, majorarea perioadei în care nu mai poate ocupa funcții publice de la 4 la 5 ani. De asemenea, magistrații au menţinut sechestrul pe bunurile edilului.

Potrivit deciziei instanței, din durata pedepsei de 5 ani lui Cherecheș ar urma să îi fie scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în 2016.

În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită 50.000 de euro pentru o pedeapsă mai blândă, conform DNA.

Cherecheș se afla sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, astfel că era dat în consemn la toate frontierele țării. Cu toate acestea, el a reușit să fugă din țară.

CITEȘTE ȘI Generația Z vrea mai puțin sex în filme. Sondaj UCLA

În noaptea de 23 spre 24 noiembrie (joi spre vineri), Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.

Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.

Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.

„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.

Conducerea Poliției de Fontieră, demisă după fuga lui Cherecheș

Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea folosind documentele unei rude la frontieră. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș și a fost schimbată conducerea Academiei de Poliție, a anunțat Ministerul de Interne.

„Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica”, se arată în comunicatul ministerului condus de Cătălin Predoiu.

MAI argumentează că schimbările au fost efectuate pentru a „susține restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”.

Cum a fost capturat Cherecheș în Germania

Cătălin Cherecheş a fost prins în Augsburg, Germania, în 28 noiembrie, fiind reţinut de polițiștii germani.

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seară. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de kilometri la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.

Ajunși la gara din Ausburg, Cherecheș a rămâs acuns în mașina mătușii, în timp ce femeia a încercat să cadă la înțelegere cu un taximetrist pentru un transport în Austria, dar fără succes.

În acel moment polițiștii bavarezi au încojurat mașina și l-au somat să iasă din autovehicul și să se legitimeze. Cherecheș nu s-a conformat și a încercat să fugă.

Trupele speciale mobile SEK (Spezialeinsatzkommando) au acționat împeună cu polițiștii bavarezi pentru a-l captura pe Cherecheș, care a opus rezistență și s-a ales cu ușoare leziuni tratate ulterior.

La o oră după ce a fost dus la secție pentru procedurile standard, Poliția Română a fost informată despre prinderea primarului fugar.

La momentul prinderii, Cătălin Cherecheș avea următoarele sume de bani asupra sa: 3.265 de euro, aprox. 150 de euro în forinți și aproximativ 320 de euro echivalent în lei.

CITEȘTE ȘI WARREN BUFFETT: 12 LUCRURI PENTRU CARE OAMENII SĂRACI PIERD BANI

Procuratura Genarală din München a explicat, pentru HotNews.ro, cum a fost capturat Cherecheș, precizând că prinderea lui a fost posibilă după ce i-a fost localizat telefonul.

Redăm integral răspunsul Biroului de presă al Procuraturii Generale din München – procuror Florian Weinzierl, purtător de cuvânt, la solicitarea HotNews.ro:

„Persoana dată în urmărire a fost reținută de forțele de poliție din Augsburg în 28 noiembrie 2023, în jurul orei 18.30, din dispoziția Parchetului din München.

La 27 noiembrie 2023, Parchetul din München a aflat că persoana urmărită s-ar afla în zona München. Prin urmare, Parchetul din München a inițiat măsuri de monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului persoanei urmărite, în 28 noiembrie 2023, și au făcut posibilă arestarea.

La baza arestării se află un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj în 24 noiembrie 2023.
Persoana urmărită va fi adusă astăzi (29.11.2023) în fața judecătorului de instrucție responsabil, de la Tribunalul Augsburg. Drept urmare, Parchetul din München va lua o decizie cu privire la extrădarea persoanei urmărite, la Tribunalul Regional Superior din München, responsabil de caz.

Durata procesului de extrădare nu poate fi încă evaluată. Acest lucru depinde în mare măsură dacă persoana urmărită este de acord cu așa-numita extrădare simplificată.

Din cunoștințele noastre, persoana urmărită a opus rezistență, astfel încât poliția a fost nevoită să folosească forța fizică. Persoana urmărită a fost rănită ușor. Leziunile ușoare au fost tratate în ambulatoriu”.

Web design © 2024 Știrea ta